Tuoreena pappina Tikkurilassa. Elämää seurakunnan arjessa ja juhlassa.

torstai 15. elokuuta 2013

Kaste

Pieni hetki ovikellon painamisen jälkeen ja juuri ennen kuin ovi avataan on kutkuttava. Ovi on konkreettinen raja tutun ja tuntemattoman välillä. Ennen oven avausta en tiedä sen sisäpuolella asuvista ihmisistä paljoakaan, mutta jo hetken päästä tutustumme. Pääsen osaksi heidän elämäänsä, hetkeksi.

Kastekodeissa kohtaan pienen ihmisen, joka on juuri aloittanut matkansa tässä maailmassa. Ilokseni saan tässä työssä kuulla paljon vauvojen suloisia huokauksia, kalastella valloittavia hymyjä pieniltä kasvoilta ja kuunnella, miten uusi elämä on jälleen alkanut.

Tämän blogipostauksen ajatus on noussut juuri noista pienistä kohtaamisista. Kasteessa olemme samalla kristinuskon ytimessä, mutta myös aivan konkreettisten asioiden ympäröiminä. Kun kaste järjestetään kotona, katetaan kastepöytä itse. "Mitä siihen tarvitaan?" on kysymys, johon haluan tässä vastata.


Pöytä, jolle kasteen kannalta olennaiset esineet katetaan, kuvastaa alttaria.




Pöydän päälle laitetaan valkoinen pöytäliina. Kirkkotiloissa käytetään kirkkovuoden mukaan erilaisia liturgisia värejä. Kasteen liturginen väri on valkoinen. Valkoinen symboloi kirkkautta ja puhtautta.

  


Pöydälle asetetaan kastemalja. Kastemaljaan laitetaan kastevesi, jonka on hyvä olla lämmintä. Vesi jäähtyy nopeasti ja pienet päivänsankarit tuntuvat arvostavan enemmän lämmintä kuin kylmää vettä. Vesi on elementti, joka puhdistaa, luo elämää, sammuttaa janon sekä kannattelee. Kaikki nämä asiat kuvaavat kasteen merkitystä. Kasteessa lapsen elämään rukoillaan suurinta mahdollisinta hyvää.




Kastepöydälle laitetaan myös kynttilä. Tämän kynttilän lisäksi pappi tuo tullessaan kastekynttilän (ellei ole toisin sovittu). Kasteen aikana kastekynttilä sytytetään tästä toisestä kynttilästä. Raamatussa Jeesus on sanonut olevansa maailman valo. Pöydällä palava kynttilä kertoo siis Kristuksen läsnäolosta sekä symboloi rukousta.




Kastepöydälle voi laittaa myös Raamatun. Jos kodista löytyy vihkiraamattu, soveltuu se tähän tarkoitukseen hyvin. Kasteen aikana luetaan otteita Raamatusta. Kummi voi esimerkiksi lukea Lasten evankeliumina tunnetun kohdan Markuksen evankeliumin 10. luvusta jakeesta 13 jakseeseen 16.



Kuten kirkon alttarilla myös kastepöydällä on leikkokukkia (toisin kuin kuvassa). Kukat muistuttavat luomistyöstä.



Kastepöydälle on hyvä varata myös pieni liina pään kuivaamista varten. Hyvä valinta pään kuivaajaksi voi olla esimerkiksi kastettavan isompi sisarus.




Kaste on erityinen tapahtuma. Kasteesta käytetään usein nimitystä ristiäiset. Kasteen aikana pappi tekee lapselle ristinmerkin otsaan ja rintaan. Tästä sana ristiäiset on tullut puheeseemme.

Kaikista kasteeseen liittyvistä asioista ja yksityiskohdista on hyvä keskustella kasteen toimittavan papin kanssa. Eri seurakunnissa ja eri papeilla voi olla hieman vaihtelevia painotuksia.

Vinkki:
Vantaan Laurin sivujen kautta voit seurata blogia ensimmäisestä vuodesta kummina! Apupappi suosittelee: Ihme ja kummi!




Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut.
Sinä olet minun.
(Jesaja 43:1)


2 kommenttia:

  1. Hei Satu,

    Aivan ihana tämä sun blogi! Kiitos. Kivoja ajatuksia, selkeyttä ja puhuttelevia kuvia. Hyvä sinä, parahin apupappi ja kollega :)!
    Hieno juttu, että sulla on raamatunlause kiteytettynä postausten loppuun aina, tykkään!

    Terveiset omasta blogistani http://www.tallessamaailma.blogspot.fi
    - josta löytyy naisenelämää, filosofisia nipistyksiä ja iloa lapsiperheen arjesta!

    Syysterkuin, Krisse

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse kommentista ja antamastasi palautteesta :) sitä on suuri ilo saada!

      -Satu

      Poista