Tuoreena pappina Tikkurilassa. Elämää seurakunnan arjessa ja juhlassa.

torstai 19. syyskuuta 2013

Valo

Olen niitä ihmisiä, joiden mielestä jumalanpalvelukset ovat kivoja. Minulla on harvoin tylsää jumalanpalveluksessa. Tai joskus on, mutta samalla tavalla kuin leffaa katsoessakin voi olla tylsää. Silti pidän elokuvista.

Tämä on varmasti odotettu vastaus papilta. En kuitenkaan fanita jumalanpalveluksia sen takia, että olen pappi. Ennemminkin olen pappi, koska fanitan jumalanpalveluksia.





Hienoimpia asioita jumalanpalveluksissa on vuosien myötä ollut se, kun on päässyt itse toteuttamaan tilaisuutta. On vähitellen oppinut ymmärtämään, miksi joskus seistään tai miksi joskus sanotaan lopuksi "aamen" ja miksi välillä lauletaan. Yhdestä suuresta harmaasta on noussut esiin erilaisia värejä ja sävyjä, tunnelmia ja tilanteita. Sitä tärkeämmäksi jumalanpalvelus on minulle tullut, mitä enemmän olen siitä oppinut.

Olisi tietenkin mukavaa, ettei tarvitsisi hirveästi oppia ja opetella ymmärtääkseen tilaisuutta. Epätietoisuus lisää ulkopuolisuuden tunnetta.

Ulkopuolisuus on tunne, jota ei haluaisi kenenkään kirkossa tuntevan. Ennemminkin tunteet saisivat olla yhteenkuuluvuus, yhteisöllisyys ja ihmisarvon tärkeys. Usko, toivo ja rakkaus.




Vantaalla ja Pohjois-Helsingissä on mietitty yhdessä ratkaisua tähän ulkopuolisuuden tunteen poistamiseen. Yksi asia, joka on noussut teoiksi asti, on jumalanpalvelus, jota kaikki saavat olla mukana tekemässä. Näin on syntynyt Valon messu. (Messu on jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista.)




Valon messuja järjestetään ympäri Vantaata ja Pohjois-Helsinkiä tänä syksynä. Ensi sunnuntaina 22.syyskuuta Pyhän Laurin kirkossa vietetään Tikkurilan seurakunnan ensimmäistä Valon messua. Messu alkaa klo 17, mutta paikalle voi tulla jo tuntia aiemmin auttamaan messun toteuttamisessa. Tilaisuuden jälkeen on pienimuotoiset jatkot. Valon messut löydät Facebookista: https://www.facebook.com/valonmessu

Valon messussa on tilaa tehdä, mutta myös tilaa vain olla. Oma itsesi. Nauttia Valosta syksyn pimentyessä.

Kuva: Emma Himanen


Sinulle ei pimeys ole pimeää, vaan yö on sinulle kuin päivänpaiste,
pimeys kuin kirkas valo.
(Ps.138:12)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti